Att bli netflixad

De flesta i Sverige kommer fortfarande ihåg när man hyrde filmer genom att gå till en videobutik. I vårt avlånga land finns videobutikerna kvar, men det är nog bara en tidsfråga innan de försvinner. Det som sker i USA brukar nämligen ske i Sverige också, och i USA har ett stort antal videobutiker försvunnit. Vad som hände? De råkade ut för en startup.

Netflix startade 1997 i Scotts Valley söder om San Francisco. Affärsidén var från början att erbjuda kunderna att prenumerera på aktuella filmer på DVD. DVD:erna var bara till låns och skickades tillbaka efter att kunden tittat på dem. Senare lanserades en annan modell, där man skick filmer hemskickade till sig varje månad, till en fast kostnad.

Från DVD till VoD

DVD var mycket populärt under 2000-talets första fem år, men därefter minskade intresset för medieformen. Netflix förutsåg detta, och lyckades öka sin omsättning samtidigt som försäljningen och uthyrningen av DVD:er minskade i USA. Hemligheten var att flytta fokus från distribution av fysiska skivor till att istället erbjuda strömmat digitalt innehåll, så kallad video on demand. Redan 2010, bara tre år efter att video on demand-verksamheten hade startats, var Netflix den största trafikkällan på internet i Nordamerika under kvällstid. En viktig ingrediens i framgångsreceptet var algoritmerna som rekommenderade nya titlar till tittarna, baserat på vad de tidigare hade sett.

Genom sitt nydanande sätt att distribuera film, och sin förmåga att återuppfinna sig självt, konkurrerade Netflix ut många av de amerikanska videouthyrarna. ”Netflixad” blev ett begrepp som kom att betyda ”bli utkonkurrerad av en startup”, och det skrevs en bok om fenomenet. Denna bok har titeln Netflixed: The Epic Battle for America’s Eyeballs, och skrevs av Gina Keating.

Som många andra startupföretag har Netflix expanderat till nya områden. De senaste åren har man producerat flera egna tv-serier, däribland succéerna House of Cards och Orange is the New Black, samt en fjärde säsong av kritiker-favoriten Arrested Development, som ursprungligen gjordes av Fox.