Nej tack till öppna landskap

Vi trivs bäst i öppna landskap sjunger Ulf Lundell och kanske är det sant när vi är lediga – men när vi är på jobbet är öppna landskap helt fel. Nu har det nämligen börjat komma in allt fler rapporter som visar på att öppna kontorslandskap orsakar stress. 

– Oftast när vi jobbar i öppna arbetsmiljöer så känner vi människorna runt omkring oss, och då 5157913-clapping-business-peoplevill vi inte missa vad de pratar om. Det här gör att vi blir mindre uppmärksamma, mer frustrerade, mindre tålmodiga med människorna runt omkring oss och att vi oftare hamnar i konflikter med varandra.

Så säger arbetsmiljöforskaren Libby Sander angående en av anledningarna till att kontorslandskap som är öppna snarare kan stressa än att vara effektiva. Men hur ska då kontoren se ut? Enligt en artikel från Weekend DI så hänger de gamla traditionerna löst och den nya generationen menar att ergonomi och en trevlig arbetsplats är minst lika viktigt som en bra lön. De nya kontoren ska vara mer som hemma, som ett vardagsrum snarare än att som ett kontor. Dessutom är det viktigt för den anställde att kunna röra på sig likväl som vila: med andra ord är både träningsmöjligheter och vilorum viktiga.

Om du ska inreda ditt kontor är det viktigt att du utgår från dina anställda. Kanske ska du till och med fråga dem vad de önskar? Självklart går det inte att säkerställa allas önskan men du kommer garanterat att få en bättre bild av personalens önskemål. Ett tips är även att köpa in dina kontorsmöbler online eftersom du då hittar ett större utbud samtidigt som du mest troligt kommer att få ner priset ordentligt. Kolla till exempel in Kontorsshop.se så ser du vad otroligt mycket det finns att köpa.

Tips av inköp för en roligare arbetsplats:

  • Träningsredskap. Kanske kan ni inte erbjuda ett helt gym, men ett löpband? Det är viktigt att kunna röra på sig och det  finns även statistik som visar att personal som rör på sig presterar bättre. Det om något borde vara motiverande för att köpa in träningsprodukter till företaget.
  • Soffa, fåtölj, sackosäck. Någonting de anställda kan vila i, sen om det är ett helt rum eller bara ett hörn är inte lika viktigt.
  • Väggar som skiljer av. Det är få kontor som inte är öppna landskap numera, skärma av din arbetsplats med skärmar.