Våga starta nytt företag – igen!

117842-directional-signMånga som startat företag och misslyckats med sin affärsidé blir skrämda och söker sig istället bort från branschen som egenföretagare, men det handlar om att ta sig upp i sadeln igen och ge företagandet ett nytt försök – ingen är bäst på första försöket!

Alla vet att det kan vara skakigt för nyföretagare i uppstarten och det är inte alla egenföretagare som lyckas på första försöket. När det kommer till alla typer av misslyckanden är det många som inte har ork eller modet att försöka sig på samma uppgift igen, men när det handlar om ens levebröd har man inte mycket till val. Och självklart är det inte roligt när något inte går som man har tänkt sig, framförallt inte när det handlar om en verksamhet som man tänkt livnära sig på, men det viktigaste är att se varje nederlag som ett tillfälle att lära sig vad man inte ska göra istället för att grotta ner sig i självömkande!

Gör om, gör rätt!

  1. Analysera och konkretisera – Börja med att punkta ut vad som gått fel i din verksamhet och alltså är anledningen till varför ditt företag inte lyckats. Ta sedan allt som gått fel och fundera över vad du kunnat göra annorlunda. Använd sedan du lär dig för att inte upprepa samma misstag igen vid uppstarten av ett nytt företag.
  2. Erkänn dina misstag – När en verksamhet inte blivit den succén man hoppats på är det lätt att man skyller på alla andra i sin omgivning men inte sig själv. Stå istället för dina tokigheter och gör annorlunda nästa gång, uttrycket ”man lär så länge man lever” är en klyscha av en anledning!
  3. Självförtroende – ett misstag är ett misstag och inget annat, likaså är ett misslyckande i affärer bara ett misslyckande i affärer och ingenting som definierar dig som person. Låt därför inte en misslyckad verksamhet dra ner ditt självförtroende.
  4. Upp i sadeln igen – om man inte vågar försöka fler gånger än en gång kommer man inte långt, så efter varje misslyckande är det bara att ta tjuren vid hornen och ge sig på uppgiften igen. Gör om, gör rätt helt enkelt!