Viktigt vid nystart av företag

Tunt med riskvilligt kapital till startups, lyder rubriken på artikeln i Svenska Dagbladet och trots att artikeln har några år på nacken är det mycket som stämmer med hur det ligger till i dagsläget. Och det är ju svårt när en startar upp ett företag, så det gäller att ha möjlighet att kanske leva något snålt och inte ta ut speciellt mycket lön. Sen är det mycket annat än ska tänka på också, men däremot ska vi inte tänka nackdelar i denna artikel – utan istället se vad en kan göra för att lyckas med företaget, så att man slipper tänka på saker såsom riskvilligt kapital.

Här är några tips på saker som håller det nya företaget flytande:

  • Marknadsföring! Oavsett om en använder sig av marknadsföring på nätet, via reklam eller genom sökmotoroptimering, så är det otroligt viktigt. Man brukar säga att om ett företag slutar med marknadsföring kan man lika gärna lägga ner allt, och det stämmer faktiskt lite. Det är viktigt att man syns som företag, och får ut sina produkter ordentligt. Sen är det olika om hur en ska göra för att det ska vara mest effektivt för just det företaget. Men då är det smart om man tar hjälp av professionella som vet hur man tar fram analyser av målgrupper och så vidare. Reklambyrå är helt klart smart att kontakta, och även om det kostar en del så lönar det sig i längden. Sen är det bra och marknadsföra sig på lite nyare sätt och inte bara traditionellt, men mer om det kommer senare i texten.
  • Företagsfoton. På hemsida och på kontoret kan det vara smart att investera i företagsfoton. Och det oavsett om det är en personalstyrka på tre personer eller 50. Det är viktigt att man visar upp sin personal med stolthet, eftersom det ger intrycket av att vara ett företag som har kontroll. Sen är det ju också härligt och välkomnande med bra företagsfoton på hemsida och kontor, om man tänker ur kundernas synvinkel. Så är det ju också oavsett vad företaget säljer.
  • Ekonomiska förutsättningar. Att startar företag är kostsamt, och det gäller att vara noggrann med pengarna. Kanske är det svårt när man har anställda, men man får vara öppen med att det här är en nystart och då finns det kanske inte utrymme för allt för höga löner, bonus eller annat. Antagligen kommer det inte vara några problem så länge de anställda är införstådda att man med tiden kommer att växa och då kommer möjligheterna att öka, även så för dem. Ett bonussystem kan vara smart att ha, för att ge de anställda lite ork till ansträngning när det går tufft. Kanske får de lite extra pengar i december om företaget har gått i plus?

Krävande är det att starta eget men fördelarna är många, och om man satsar på  att växa så går det. vad gäller en annorlunda marknadsföring är det viktigt att våga testa ny saker. Exempelvis skrev man i en artikel från 2008 om hur allt fler marknadsför sig via bloggar. Det är ignenting som längre är ovanligt, men de som gjorde det då när det var nytt har helt klart tjänat på det.